ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

Чачански Глас - 13. март 2009. године

 

 

 

 

 

 

 

13. март 2009. године - Чачански Глас

 Преписка текста

 У Чачку основана Академија за пословну економију

 ШКОЛОВАЋЕМО КАДАР ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА


- Наглашава Душан Петровић, оснивач и власник високе школе академских студија која стартује са студијским проrрамима "пословање малих и средњих предузећа" и "финансије и банкарство". Дозвола за рад стигла је из Министарства просвете почетком марта, а нова високошколска установа почеће да paди у октобру, у Булевару Вука Караџића бр. 5 у Чачку

О разлозима оснивања Академије за пословну економију у нашој средини власник Душан Петровић каже: 

- Чачак ie још из времена бивше Југославије препознатљив по малим и срeдњим предузећима, то je потврдила и Регионална привредна комора када је у овом граду почела да организује њихове сајмове. Малим и средњим предузећима недостају школовани кадрови, а ово је прва школа на подручју западне Србије која ће пратити њихове потребе. Оснивање нове високошколске установе у Чачку оправдано је и због тога што је све мањи број родитеља, због економских проблема, у прилици да децу школује на страни. Велики је и број студената који због тога што им родитељи остају без посла не могу да окончају студије "на страни" и приморани су да се врате у свој град. Министарство просвете је, срећом, увидело потребу децентрализације школства, као и потребу да се укидају консултативни центри, односно издвојена одељења матичних факултета, која су се у претходном периоду више бавила стицањем профита него квалитетом образовања.

Академија за пословну економију, наглашава Петровић, свршеним средњошколцима "нуди" основне академске студије које трају три године и доносе 180 ЕСПБ бодова, као и могућност да кроз мастер студије стекну још 120 бодова. Потенцијални студенти академије су сва лица са завршеном средњом школом (пријемни испит подразумева тест из опште културе и информисаности), као и студенти који желе да пређу са других факултета. У овој установи места ће бити за 600 студената (по 180 на свакој години, а остатак за мастер студије), а они ће моћи да бирају између два усмерења - "пословања малих и средњих предузећа" и " финансија и банкарства". 

За годину студирања на Академији школарина је 1.000 еура, у динарској противвредности и уз могућност плаћања у ратама. Најбољи студенти прве године, наглашава Петровић, моћи ће да конкуришу за бесплатно школовање у наредној години, а најбољи дипломци ће, уколико буду желели, моћи да остану на Академији, као асистенти. 

Власник нове високошколске установе даје још једно, "крупно" обећање: 

- Нико ко код нас дипломира неће остати без посла, Академија ће и по томе бити препознатљива у Србији. О детаљима још увек не желим да говорим, нека они остану наша мала тајна. 

Са студентима ће, додаје наш саговорник, радити "врхунски професори из земље и иностранства" и то по најсавременијим наставним методама. 

- Рад у малим групама, размена студената са сродним школама у Словенији, Русији, Чешкој, Италији и Грчкој и рад на пројектима резултираће знањем чији ће се квалитет мерити применљивошћу у пракси - наглашава Душан Петровић.

 

Е.В

ШТА ГРАД ДОБИЈА?

Оснивање академије од значаја је за град у целини. Ако се зна да школовање једног студента на страни родитеље месечно кошта 300 еура, онда ће отварањем ове школе у граду остати велика средства. Од стручњака који буду радили код нас, имаће шта да науче и овдашњи привредници, нарочито од оних који буду долазили из развијенијих земаља - наглашава Душан Петровић.

 

2317544
ДанасДанас14
ЈучеЈуче401
Претходне недељеПретходне недеље1428
Овог месецаОвог месеца37622
УкупноУкупно2317544
Тренутно на сајту: 3
DEBUG
Time:[0.066596984863281sec]

Посетите нас на:


АКАДЕМИЈА ЗА ПОСЛОВНУ ЕКОНОМИЈУ ЧАЧАКАдреса: Булевар Вука Караџића бр. 5
Чачак
Тел: 032/345-067
        032/311-149
Тел/Фаx: 032/330-290
Моб: 064/4050-405;064/119-47-13
Еmail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.