ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

Чачанске новине, 24. март 2009. год

Преписка текста


 Чачак добија нову високу школу 

НИ ЈЕДАН ДИПЛОМАЦ БЕЗ ПОСЛА


Наше опредељење било је да студентима и њиховим родитељима пружимо прилику да трошкове сведу само на цену школарине, која је свега 1.000 евра по години студија, а и то се плаћа у десет месечних рата. Студенти мoгy и да раде за време студирања, на начин који им будемо организовали.

На слици су Гувернер НБС Радован Јелашић и Душан Петровић: школовање економских кадрова од интереса и за град и за државу

Након позитивног мишљења Акредитационе комисије, издата је дозвола за рад новој високошколској установи у Чачку, а реч је о Академији за пословну економију, на којој ће се школовати студенти који изаберу један од два студијска програма: менаџер за финансије и банкарство и менаџер за мала и средња предузећа. Оснивач и генерални менаџер Академије је Душан Петровић, који за Чачанcкe новине каже да је опредељујyће за отварање Академије била чињеница да је Чачак познат као град малих и средњих предузећа, да самим тим постоји оправдана потреба локалне привреде за менаџерима у овој области као и у области финансија и банкарства, јер је у последњих неколико година на десетине новоотворених финансијских и банкарских институција у Моравичком округу, а експанзија тек следи. 

Отварањe Академије за пословну економију је практичан одговор просвете на потребе које привреда има и стварање шансе да студенти добију потребна академска знања за послове који ће убудуће бити тражени. 

"Ниједан дипломац Академије неће бити без посла када стекне диплому и још за време студирања ће имати практичну могућност да стекне радно искуство и да оствареним приходима финансира своје школовање на Академији. О начину како ће ту погодност остварити студенти и њихови родитељи биће обавештени приликом уписа" - каже Душан Петровић. Школовање на Академији су трогодишње академске студије, које за разлику од претходних трогодишњих виших школа, дају могућност студентима да наставе даље мастер студије и докторат у оквиру Универзитета. 

У току је пролећни упис, што значи да сви они који то желе могу, под условом да су претходно одслушали јесењи ceмecтap, да пређу на Академију. За студенте сродних економских факултета довољан је само упис, док студенти са не-економских факултета морају да полажу диференцијалне испите.


"По закону су укинуте Више школе, па је сада велики интерес студената тих школа да уз диференцијалне испите упишу трећу годину код нас на Академији и да након дипломирања стекну факултетску диплому. Има и оних који су застали на трећој или четвртој години неког сродног факултета, па имају намеру да студије окончају по новом систему на нашој Академији" каже Душан Петровић и додаје: "Има и оних који су незадовољни квалитетом рада неких факултета, који у Чачку имају само своја истурена одељења, где број часова није ни прићи норми од 60 часова по предмету, већ се креће око 10-15 часова, што значи да немају довољно наставе, који показују интерес да се пролећним уписом пребаце на нашу Академију." 

Прелазак са другог факултета могућ је кроз упис не само у прву годину, већ и у другу и трећу. Академија за пословну економију је прва високошколска установа академског програма у Чачку, уз Технички и Агрономски факултет, јер су остали кроз акредитацију постали високе струковне школе. 

"Као своје предности у односу на остале школе овог ранга у нашем граду, Петровић истиче да се овде студентима нуди пун фонд часова за школарину коју плаћају, док остали нису акредитовали своја истурена одељења у Чачку, па овдашњи студенти имју тек трећину од укупног фонда часова које имају студенти истих факултета у седишту школе, а плаћају пуну цену. Поред тога, значајна је и уштеда у трошковима школовања. 

"Свесни смо тешких услова и чињенице да многи родитељи остају без посла. У таквој ситуацији мало је оних који могу месечно да издвоје најмање 300 евра колико просечно кошта боравак студента ван Чачка. Када се на то дода и цена школарине, ако вам дете није уписано као редован студент о трошку буџета државе, онда тај месечни трошак буде и 500 евра. Наше опредељење било је да студентима и њиховим родитељима пружимо прилику да трошкове сведу само на цену школарине, која је свега 1.000 евра по години студија, а и то се плаћа у десет месечних рата. Студенти могу и да раде за време студирања, на начин који им будемо организовали, па и тако да олакшају својим родитељима" - каже Душан Петровић. 

По његовим речима они који студирају у Чачку, по правилу и после студирања овде остају, па је упис на Академију за пословну економију још један од начина како младе људе задржати у нашем граду. Такође, трошкови живота и школовања младих из Чачка и околине у Чачку је јефтиније него у Београду, Новом Саду па је то погодност да њихове породице уштеде новац, али и да новац који потроше остане у приходима овог града, а на број од 500 студената то је од прилике пола милиона евра на годишњем нивоу. 

"Леп је то приход и за градску касу, па да видим која то фирма може граду да понуди такав годишњи приход и да, притом, од града ништа не тражи" пита Душан Петровић. 

Он истиче и да ће корист за град и локалну привреду, од Академије за пословну економију, бити и чињеница да ће стално запослени професори на Академији бити на располагању као стручна помоћ у области пословне економије, као консултанти или стручни сарадници многим фирмама у Чачку и околини.

Ч.Н.

2161242
ДанасДанас17145
ЈучеЈуче12817
Претходне недељеПретходне недеље81048
Овог месецаОвог месеца192200
УкупноУкупно2161242
Тренутно на сајту: 352
DEBUG
Time:[0.28277587890625sec]

Посетите нас на:


АКАДЕМИЈА ЗА ПОСЛОВНУ ЕКОНОМИЈУ ЧАЧАКАдреса: Булевар Вука Караџића бр. 5
Чачак
Тел: 032/345-067
        032/311-149
Тел/Фаx: 032/330-290
Моб: 064/4050-405;064/119-47-13
Еmail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.