ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

Чачанске новине, 21. август 2009. год.

 

 

 

Пеписка текста


 Министарство просвете подсећа на забрану уписа бруцоша и студената у истурена одељења

МОГУЋЕ И ПОНИШТАВАЊЕ ДИПЛОМА

Пошто је септембарски уписни рок на факултете на прагу, будући бруцоши и студенти који студирају ван седишта високошколске установе требало би да буду пажљивији. Они који уписују школску годину у истуреним одељењима високошколских установа ризикују да им дипломе буду поништене, што потврђују и изјаве челних људи Министарства просвете. Школарина би им у том случају можда и била враћена, а време које су изгубили студирајући никада. 

Упутство о примени Закона о високом образовању од 10. априла 2006. године, које се односи на рад истурених одељења основаних одлукама самих високошколских установа, и даље је на снази. Поједини приватни факултети ту одлуку нису поштовали, па ће можда и ове године бити оних који ће уписивати бруцоше да би наплатили школарину. 

- Све чињенице које сматрају као неправилности у раду високошколских установа, грађани могу пријавити Министарству просвете. Недавно је за "Вечерње новости", министар просвете Жарко Обрадовић потврдио да само факултети који су добили дозволу за рад или су у поступку акредитације могу уписивати студенте. Он је рекао и да је нејасно зашто се студенти одлучују да упишу неко одељење за које знају да нема дозволу, осим ако можда мисле да ће једног дана све бити верификовано. Министар је такође рекао да се у измене и допуне Закона о високом образовању морају унети и неке казнене одредбе - подсећа Душан Петровић, власник Високе школе академских студија "Академија за пословну економију", која даје могућност наставка школовања на мастер и докторским студијама, у складу са законом. 

Иначе, Високој школи академских студија "Академија за пословну економију", Министарство просвете је по добијеном позитивном мишљењу Комисије за акредитацију и проверу квалитета, почетком марта ове године, издало дозволу за рад, са седиштем у Чачку. 

Увидевши проблем који настаје у истуреним одељењима факултета, Министарство је омогућило заинтересованима, који имају потребу за отварање неке високошколске установе, да ураде елаборате и доставе на увид Комисији за акредитацију. Уколико су испуњени сви услови и има економске оправданости за неко подручје, Министарство издаје дозволе за рад - објашњава Петровић. 

Он подсећа и на недавну изјаву професора др Радивоја Митровића, државног секретара у Министарству просвете: "Упис бруцоша на истурена одељења универзитета и факултета законом је забрањено. Студенти који се уписују, то чине на сопствену одговорност. Дипломе које стичу од 2006. године нису валидне и могу бити поништене". Митровић је истакао "да ће просветна инспекција предузети све неопходне мере како би се одредбе Закона о високом образовању стриктно поштовале". 

- Професор др Вера Дончур, члан Комисије за акредитацију рекла је да није издата ниједна дозвола за рад истуреног одељења, нити ће. Јер, нико не може да има истурена одељења ван места где је седиште факултета. Зато бруцоши морају водити рачуна који факултет уписују, како не би дошли у ситуацију да им диплома буде поништена - каже Душан Петровић.

1960593
ДанасДанас114
ЈучеЈуче391
Претходне недељеПретходне недеље1571
Овог месецаОвог месеца9478
УкупноУкупно1960593
Тренутно на сајту: 2
DEBUG
Time:[0.016982078552246sec]

Посетите нас на:


АКАДЕМИЈА ЗА ПОСЛОВНУ ЕКОНОМИЈУ ЧАЧАКАдреса: Булевар Вука Караџића бр. 5
Чачак
Тел: 032/345-067
        032/311-149
Тел/Фаx: 032/330-290
Моб: 064/4050-405;064/119-47-13
Еmail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.