ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

Чачански Глас, петак 29. август 2014. године

преписка текста

 ПЕТАК 29. АВГУСТ 2014. ГОДИНЕ                                     ОБРАЗОВАЊЕ                                                            Чачански Глас


УОЧИ ДРУГОГ УПИСНОГ РОКА НА ВИСОКУ ШКОЛУ ,,АКАДЕМИЈА ЗА ПОСЛОВНУ ЕКОНОМИЈУ“

ШКОЛУЈЕМО ПОТРЕБНЕ КАДРОВЕ И БРИНЕМО О

МАТЕРИЈАЛНОМ СТАТУСУ СТУДЕНАТА


- Истиче Душан Петровић, власник школе коју је у свом граду основао пре пет година


Петровић подсећа да потенцијални студенти Академије могу да бирају између два студијска програма - ,,пословање малих и средњих предузећа“ и ,,финансије и банкарство“ – и наглашава да оба усмерења обезбеђују звање дипломирани економиста и пружају знања и вештине потребне за савремено привређивање.

- Када сам основао Академију и конципирао студијске програме имао сам на уму да се 90 одсто промета и прихода у земљама Европске уније остварује преко малих и средњих предузећа. Такође сам знао да економске кризе у свету настају превасходно у области финансија и банкарства, те да су стручњаци у овим сегментима неопходни. Потреба за високим образовањем је, иначе, све израженија и више се не може толерисати да Србија има седам одсто грађана са високом школском спремом када се зна да их у Европи има више од 20 одсто, а тенденција је да их до 2020. буде 40 процената. 


 САРАДЊА СА ИНОСТРАНСТВОМ

Сарадња са страним факултетима и размена студената су наши приоритети. О нашој Академији похвално се изразио и мој пријатељ Мирослав Миловић, универзитетски професор у Бразилу и познати стручњак за филозофију и етику. Имамо и споразуме о сарадњи са високошколским установама у земљама бивше Југославије и Европе – истиче Душан Петровић.


Академија је основана 2009. године, а ових дана је, наглашава Петровић, по други пут добила акредитацију.

- Извели смо пет генерација студената, који у истој школи могу да наставе мастер студије. Цене студирања код нас су најповољније у Србији, за једну годину школовања потребно је 1.000 еура, а износ се може платити у 10 рата – наводи Петровић.

У другом уписном року, Академија на основним студијама прима по 90 студената на оба усмерења и по 25 на мастер студијама.

Као друштвено одговорна установа, она ће овога пута омогућити бесплатно школовање за по десет студената ромске националности, особа са хендикепом, расељених лица са Косова и оних који су у Србију стигли током ,,Олује“. Могућност бесплатног школовања дата је и студентима који су се истакли у добровољном давалаштву крви и другим хуманитарним активностима, док ће они који имају троје и више деце плаћати само половину школарине.

Брига факултета о полазницима и њиховој будућности огледа се и у томе што сви студенти, уколико то желе, имају могућност да на другој години о трошку Академије региструју сопствено предузеће, а професори су дужни да им пруже бесплатну помоћ везану за план, програм и развој фирме. 


ШКОЛОВАЊЕ У СВОМ МЕСТУ

Душан Петровић сматра да је школовање у свом месту велика олакшица за студенте и њихове породице.

- Све је сваким даном све скупље, а примања недовољна да породица изађе на крај са трошковима. И када дете уђе у буџет, родитељи морају да плаћају стан, превоз, храну... У најбољем случају потребно им је 300 евра месечно. Сви ови трошкови отпадају када се студира у свом граду, а само због предрасуда се мисли да се у великом граду стичу и већа знања.


Осим свршених средњошколаца, право да се упишу имају и студенти који су школовање започели на другим факултетима и високим школама. Кандидати који конкуришу за упис прве године полажу пријемни испит из опште културе и информисаности, док кандидати за упис у другу, трећу или четврту годину прилажу уверење о положеним испитима, које издаје високошколска установа са које прелазе. 


 УПОЗОРЕЊЕ

,,Деци и родитељима саветујем да приликом избора школе избегавају такозвана истурена одељења факултета, јер она обично нису акредитована. Инспекцијске службе Министарства просвете увелико их затварају“, упозорава Душан Петровић.


Пријаве са потребном документацијом (сведочанство и диплома о завршеној средњој школи, извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству и три фотографије) кандидати подносе 11. и 12. септембра од 9 до 15 часова у Студентској служби Академије, која се налази у Булевару Вука Караџића 5, а пријемни испит биће организован 13. септембра у 12 сати.

Информације о конкурсу и школи заинтересовани могу добити путем телефона 032 330 290, 032 345 067, 064 405 0 405 или на сајту школе www.ape.edu.rs                                                                                                                                                                                           Е.Б.

2569563
ДанасДанас6958
ЈучеЈуче6905
Претходне недељеПретходне недеље58841
Овог месецаОвог месеца243584
УкупноУкупно2569563
Тренутно на сајту: 30
DEBUG
Time:[0.17046618461609sec]

Посетите нас на:


АКАДЕМИЈА ЗА ПОСЛОВНУ ЕКОНОМИЈУ ЧАЧАКАдреса: Булевар Вука Караџића бр. 5
Чачак
Тел: 032/345-067
        032/311-149
Тел/Фаx: 032/330-290
Моб: 064/4050-405;064/119-47-13
Еmail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.