ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

Милановачка седмица, 16. јун 2009.год.

 

 

 

 

 

 

 

Преписка текста


 АКАДЕМИЈА ЗА ПОСЛОВНУ ЕКОНОМИЈУ ПРИМА ПРВЕ СТУДЕНТЕ

СТУДИРАЊЕ У КОМШИЛУКУ

 

Ако се зна да боравак једног студента ван Горњег Милановца, не рачунајући школарину, кошта најмање 300 евра месечно, прилика да се упише на Академију за пословну економију у Чачку може да значи велику уштеду укупном буџету.

Академија за пословну економију у Чачку добила је почетком марта дозволу за рад, а до 25. јуна уписује прву генерацију студената. У овој школи спроводиће се два студијска програма и то "Пословање малих и средњих предузећа" и "Финансије и банкарство" а у свом раду у потпуности примeњује принципе Болоњске декларације. На Академији за пословну економију се изводе академске студије где се, за разлику од струковних студија, могу уписати дипломске мастер студије. Према речима генералног менаџера Академије, Душана Петровића, опредељујуће за отварање једне овакве установе било је то што је регион Западне Србије познат по малим и средњим предузећима, па самим тим постоји оправдана потреба локалне привреде за менаџерима у овој области, а у Моравичком округу је у последње време отворено више десетина финансијских и банкарских институција којима треба квалитетан кадар. Циљ је такође да млади људи који студирајући остају у својим срединама, да се ту задрже и након стицаља дипломе чиме могу значајно допринети развоју своје заједнице. Ако се томе дода чињеница да боравак сваког студента у Београду или неком другом универзитетском центру кошта око 300 евра не рачунајући трошкове школарине, онда је јасно да похађање ове Академије може значити и велику уштеду у кућном буџету. 

Академија за пословну економију свршеним средњошколцима нуди основне академске студије које трају три године и доносе 180 ЕСПБ бодова као и могућност да кроз мастер студије стекну још 120 бодова. Потенцијални студенти Академије су и сви они који желе да пређу са других факултета. Места ће бити за укупно 600 студената (по 180 на свакој години, као и око 60 на мастер студијама). За годину студирања на Академији за пословну економију треба издвојити 1.000 евра у динарској противвредности, и уз могућност плаћања у више рата. Најбољи студенти прве године моћи ће, како каже менаџер Петровић, да конкуришу за бесплатно школовање у наредној години, а најбољи дипломци, ако то буду желели, могу да остану на Академији као асистенти. Петровић наглашава и да ће са студентима радити "врхунски професори из земље и иностранства" и то по најсавременијим наставним методама. - Препознатљиво за Високу школу "Академија за пословну економију" је и то што ћемо у другој години студија, односно у трећем семестру, сваком нашем студенту регистровати предузеће о нашем трошку. Они ће тиме добити могућност да током студирања стичу праксу која другим студентима у нашој земљи недостаје. Студенти ће уз помоћ професора, њихових ментора који ће сваког месеца прегледати пословање предузећа и давати смернице, развијати сопствене фирме и када заврше студије неће морати да посао траже преко службе за запошљавање већ ће имати уходане послове. У Европи се око 90 одсто прихода остварује у малим и средњим предузећима, а на 1.000 становника послује чак 40 таквих фирми - наглашава генерални менаџер Академије Душан Петровић.

2569538
ДанасДанас6933
ЈучеЈуче6905
Претходне недељеПретходне недеље58816
Овог месецаОвог месеца243559
УкупноУкупно2569538
Тренутно на сајту: 25
DEBUG
Time:[0.10760593414307sec]

Посетите нас на:


АКАДЕМИЈА ЗА ПОСЛОВНУ ЕКОНОМИЈУ ЧАЧАКАдреса: Булевар Вука Караџића бр. 5
Чачак
Тел: 032/345-067
        032/311-149
Тел/Фаx: 032/330-290
Моб: 064/4050-405;064/119-47-13
Еmail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.