ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

ВЕРУЈ У СЕБЕ - СВЕТ ЈЕ ТВОЈ

Чачанске новине, 21. јул 2009. год.

 

 

 

 

 

 

 

Преписка текста


Упозорење из Министарства просвете

ИСТУРЕНА ОДЕЉЕЊА НЕЛЕГАЛНА

И поред упозорења која су се могла чути пре почетка овогодишњег уписа на високошколске студије, многи бруцоши су се уписали на истурена одељења појединих универзитета и факултета. Тиме су себе изложили непотребним трошковима и ризику да им дипломе које буду стекли током студија буду поништене. Наиме, из Министрства просвете Србије, поново је стигло упозорење да су истурена одељења високошколских установа законом забрањена и да се студенти на своју одговорност уписују на таква одељења. Како је прошле седмице у изјави за Вечерње Новости рекао др Радивоје Митровић, државни секретар у Министрству просвете, просветна инспекција ће предузети све неопходне мере како би се одредбе Закона о високом образовању стриктно поштовале.

- Код нас су почетком јула била два редовна уписна рока и ми смо задовољни бројем уписаних студената. Они који су се код нас уписали препознали су све предности студирања на Академији која није истурено одељење неког другог факултета и која има седиште у Чачку. И њихови родитељи су схватили колико је повољније да им деца студирају у свом граду, или у Чачку ако су са стране, узимајући у обзир све трошкове у овим кризним временима. Ми смо добили све потребне акредитације и дозволе за рад. У кампањи за овогодишњи уписни рок ја сам будућим студентима и њиховим родитељима увек истицао упозорење да је рад истурених одељења појединих факултета незаконит и да воде рачуна о томе када се одлучују за упис. У нашем окружењу постоје по једно истурено одељење у Ариљу и Гучи и чак три истурена одељења у Чачку, два од факултета који су са ceдиштем у Новом Саду и једно чији факултет има матично седиште у Београду. Опште је познато да су, за разлику од седишта факултета, обим и квалитет наставе у истуреним одељењима далеко испод сваке границе прихватљивости, па се тако дешава да студенти релативно лако полажу испите, али не стичу скоро никакво знање. То је и био основни разлог да Министарство забрани рад истурених одељења у високом школству - каже Душан Петровић, оснивач Академије за пословну економију, са седиштем у Чачку. 

Отварање истурених одељења постало је пословни хит појединих факултета, као некада раднички универзитети. Комисија за акредитацију високошколских установа. није издала ниједну дозволу за рад истурених одељења јер су она противзаконита, али многи факултети су након добијања акредитације за свој рад и упис студената, наставили са уписом и у своја истурена одељења. Чак и онима који су у међувремену, у поступку акредитације, добили акт упозорења, дозвољен је упис нове генерације бруцоша, али не у истурена одељења. 

- Ми смо висока школа академских студија а не висока школа струковних студија, тако да дајемо проходност студентима за даље школовање и стицање мастер диплома и доктората, за разлику од струковних студија које су само наставак некадашњих виших школа. У целој западној Србији нема више ниједне школе академских студија економске струке као што смо ми и узимајући то у обзир спремни смо да бруцошима и студентима који су се од 2006. године, на овамо уписивали у истурена одељења појединих факултета економског усмерења омогућимо упис код нас у септембру. Морам истаћи да су сви ти студенти на превару уписивани у истурена одељења, јер ако они нису били довољно обавештени, надлежни на тим факултетима су добро знали да је постојање истурених одељења нелегално. Није поштено према студентима и њиховим родитељима навлачити их на упис у Чачку, а потом студенте условљавати да на слушање предавања и полагање испита морају да одлазе у градове г де је седиште факултета - каже Душан Петровић. 

Петровић истиче да ће студенти који су у ранијим годинама били уписани у истурена одељења појединих факултета економских усмерења, моћи студије да наставе на Академији за пословну економију у Чачку, уз додатно слушање одговарајућих предавања и полагање диференцијалних испита. На тај начин ти студенти могу избећи поништавање диплома које би стекли студирањем на нелегалним истуреним одељењима. 

- Могу рећи да студирање на нашој Академији отвара многе могућности како за даље школовање тако и на тpжишту рада, јер је јасно шта је будућност и какве перспективе запошљавања имају кадрови који се школују за економска занимања у области банкарства, финансија, осигурања и пословања средњих и малих предузећа - истиче Душан Петровић. 

Чини се, ипак, да Министарство просвете није довољно активно када су у питању забрана рада истyрених одељења и уопште контрола рада и пословања високошколских установа. Очигледно је да није добро што просветна инспекција на нивоу градова и општина нема ингеренције за контролу рада високошколских установа, већ то има само просветна инспекција Министарства просвете, која није у стању да благовремено обави инспекцијски надзор на целој територији Србије.

С.М.

2569639
ДанасДанас65
ЈучеЈуче6969
Претходне недељеПретходне недеље58917
Овог месецаОвог месеца243660
УкупноУкупно2569639
Тренутно на сајту: 30
DEBUG
Time:[0.2386200428009sec]

Посетите нас на:


АКАДЕМИЈА ЗА ПОСЛОВНУ ЕКОНОМИЈУ ЧАЧАКАдреса: Булевар Вука Караџића бр. 5
Чачак
Тел: 032/345-067
        032/311-149
Тел/Фаx: 032/330-290
Моб: 064/4050-405;064/119-47-13
Еmail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.